Kula Evleri (tamamını gezme süresi 1,5 saat)
Kula da yaklaşık 3.000 adet tescilli tarihi ev bulunurken, yine tarihi camilere ve çukur çeşmelere de sahiptir. Daha çok 17. Ve 18. YY'a ait olan Kula evleri; Türk Evleri ve Rum Evleri olmak üzere iki farklı bölümde incelenebilir. Kula'da birçok tarihi ev Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilmektedir. Restore edilen evlerin bir kısmı butik otel bir kısmı da müze olarak sergilenmektedir. İlerleyen zamanlarda bu restore edilen evlerin sayısı arttırılarak turizme kazandırılacaktır. Toplam parkur uzunluğu 1,5 km civarındadır.
Beyler Evi yol tarifi için tıklayın: https://goo.gl/maps/LrCdKVjrw8S2
Türk Evi yol tarifi için tıklayın: https://goo.gl/maps/korQLQfKM7p
Kula Divlit Jeoparkı yürüyüş yolu (uzun parkur 1,5 saat) (Kula'dan 30dk)
Kula Avrupa ve UNESCO Jeoparkı Avrupa'nın 58., Dünya'nın ise 99. Jeoparkıdır. Bu alanın tam tur yürüme mesafesi 3 km civarıdır. İsteğe göre köprülere kadar gidilip dönülebilir, ya da araç diğer otoparka gönderilip tam tur yapılabilir. Köprüler hemen hemen yol güzergahın ortalarındadır.
Bu alanda sanki yeni sönmüş lavların arasında yürüyormuş hissi oluşacaktır.
Yol tarifi için tıklayın: https://goo.gl/maps/TghBUjcX6Eq
Peri Bacaları (Kuladan 30dk)
Kula Peri Bacalarını Nevşehir'deki Kapadokya Peri Bacalarından ayıran en önemli unsurların başında oluşum şekilleri gelmektedir. Bu nadir doğal güzellik, gölsel ve akarsu çökellerinin koruyucu bir şapka altında direnç farkına göre farklı oranlarda aşınmaları sonucu oluşmuşlardır. Son olarak ta rüzgarın şekil vermesi ile bu şekli almıştır. Volkanizmanın herhangi bir etkisi olmamıştır. Kula'dan Uşak'a doğru giderken 16 km sonra sola doğru yol ayrımından döndükten sonra yaklaşık 1 km sonra görebilirsiniz.
Yol tarifi için tıklayın: https://goo.gl/maps/mntmnCrHbjw
Çakırca Bazalt Sütunlar (Peri Bacalarından 20 dk)
Çakırca'da bulunan sütun bazaltlarının oluşumu yine volkanik lavlar iledir. Kula Volkanik Jeoparkı'nda Burgaz volkanitleri olarak adlandırılan birinci aşama lav akıntılarında karakteristik sütun bazaltlar oluşmuştur. Peri bacaları döndükten sonra yaklaşık 10 km sonra Çakırca mahallesinin girişinde
Yol tarifi için tıklayın: https://goo.gl/maps/YW4E2v2rCLU2
Sıcak su kaynağı ve Acısu (Çakırca'dan 10 dk)
Çakırca'dan eski Selendi yol kavşağına yakın bir alanda bulunan sıcak su kaynağı kükürt kokusu ile ve sıcaklığı ile dikkat çekmektedir. Suyun zeminden çıkış sıcaklığı 59 derecedir fakat yüzeye ulaşana kadar soğuma yaşamıştır. Ama yine de dokunduğunuzda sıcaklığı hissedebilirsiniz. Hemen yolun karşısında ise sıcak lavların su ile karşılaştığında oluşan ilginç bazaltları görebilirsiniz.
Yol tarifi için tıklayın: https://goo.gl/maps/16rHSrDEiGD2
Emir Kaplıcaları (Acısudan 15dk)
Bu yerde eski dönemlere ait kalıntılar göze çarpmaktadır. Bu yer şehir olmaktan ziyade dini merkez ve tıbbın birlikte yürütüldüğü, hastaları tedavi etmek için papazların iki işi birden gördükleri, Romalılar döneminde hem dini ziyaret ve tedavi merkezidir. Su kaynağının bulunduğu yerin çevresi, harçsız konmuş antik döneme ait büyük taşlarla çevrilidir. Büyük bir kısmı şiddetli yer sarsıntılarında yıkılarak toprak altında kalmıştır. Güney kısmında, dağ eteğinde antik oymalı kabartmalar vardır. Bu kabartmalarda 1,5 metre yükseklikteki kayalara işlenmiş, Romalılar ve Hititler serpuşunu giymiş ve arkasında mabude işareti olan hilal konmuş bir çerçeve tasvir edilmiştir.
Yol tarifi için tıklayın: https://goo.gl/maps/rfW6Jivohnt
Hoca Seyfettin Köprüsü (Emir Kaplıcalarından 15 dk)
Hoca Seyfeddin köprüsü, halk arasında Boğaz Köprüsü veya Bahas köprüsü olarak da bilinmektedir. Hoca Seyfeddin köprüsü 50 metre uzunluğunda 4,15 metre genişliğindedir. Köprünün 11 metre açıklığında, 8 metre yüksekliğinde iki büyük gözü olmakla birlikte, güney tarafında iki boşaltma gözü bulunmaktadır. Gözlerin hepsi sivri kemerlidir. Büyük gözler için yapı malzemesi olarak düzgün kesme taş kullanılmıştır. Duvarlar ve küçük gözler moloz taş örgüye sahiptir. Köprünün duvar örgüsü üzerinde 1910 tarihli tamir kitabesi bulunmaktadır. Halk arasında köprünün mimarının Hoca Seyfeddin olduğu söylenmektedir. Hoca Seyfeddin Kula ilçe merkezinde bulunan Kurşunlu caminin vakfiye yazısına göre, Gediz nehri üzerindeki köprü ile birlikte dört değirmen yaptırıp vakf ettiği görülmektedir. Hoca Seyfeddin köprü ile Kurşunlu camiyi 1496 tarihinde yaptırmıştır.
Yol tarifi için tıklayın: https://goo.gl/maps/AJ36xnJD1Q12
Tabduk Emre ve Yunus Emre Türbesi ve Carullah Bin Süleyman Camii (Kula'dan 45 dk)
Yunus Emre'nin Hocası olan Tabduk Emre'nin Türbesi, Kula'nın Emre Köyündedir. Tabduk Emre miladi 1200'lü yıllarda Manisa ili Kula ilçesi Emre köyünde yaşamıştır ve Hoca Ahmet Yesevi'nin müritlerinden olduğu bilinmektedir. Salihli tarafından gelirken Gökçeören yol ayrımından döndükten sonra 10 km uzaklıkta bulunur. Kula'ya uzaklığı 25 km'dir. Şu anda meydan düzenlemesi yapılmakta olup Haziran 2018'de bu düzenlemenin bitmesi düşünülmektedir. Ayrıca aynı köyde ilginç resim motifleri ile dikkat çeken Carullah Bin Süleyman Camii bulunmaktadır. Diğer camilerden farkı camiide piano, 6 katlı bina ve birbirinden ilginç resimlerin bulunmasıdır.
Yol tarifi için tıklayın: https://goo.gl/maps/RjNLXcfF1TT2
Sandal Divlit (Kula'dan 30dk)
Kula'dan Salihli'ye doğru giderken yaklaşık 6 kilometre uzaklıkta Sandal Köyü içerisinde Divlit Yanardağı'nı görebilirsiniz. Yerbilimleri araştırmacılarının sıkça geldikleri bu yanardağının yüksekliği 120 metre civarındadır ve üzerine rahatlıkla çıkılabilmesi için ahşap köprü yapılmıştır. Yaklaşık 15.000 yıl önce patladığı düşünülen yanardağın lavlarının ne kadar geniş bir alan kapladığını görebilme imkanı sağlamaktadır. En önemli özelliklerinden birisi de üzerindeki kraterin bozulmadan, gayet ihtişamlı şekilde durmasıdır. Ayrıca kraterin etrafında dolaşıla bilinmesi için yürüyüş yolu yapılmıştır.
Yol tarifi için tıklayın: https://goo.gl/maps/EnHYBFV5vM82
ADALA KANYONU
Kula Volkanik Jeoparkında vadileri dolduran lavların Gediz nehri ve kolları tarafından parçalanması sonucu toplam uzunluğu 20 kilometreyi geçen volkanik kanyonlar oluşmuştur. Bunlardan en karakteristik olanları Şöğütçayı üzerindeki Evciler Kanyonu ile Gediz nehri üzerindeki Dereköy Kanyonu ve Adala Kanyonudur.
Yol tarifi için tıklayın: https://goo.gl/maps/P1KPjhHxCwk
SUUÇTU ŞELALESİ
Kız Köprüsü'nün altından akan suyu her iki kıyısından batıya doğru 2 Km. kadar takip Kettiğinizde bir doğa harikası olan Su Uçtu Şelalesi'ne ulaşırsınız. "Su Uçtu" aslında suları yüksekten dökülen tüm şelaleler için kullanılan bir deyim ama zengin bir çeşitliliğe sahip ağaç ve bitki örtüsü ile kaplı dar bir boğazdan 25 metre aşağıdaki Adala Kanyonu'na dökülen şelale bu deyimi özel bir ad olarak taşımayı fazlası ile hak ediyor.
Şelale'nin diğer bir özelliği de jeoparkın diğer pek çok arazi şekli gibi volkanizmanın lavları ile önü kapanan Gediz'in araziyi aşındırıp oyarak akıntısına yatak açmasının bir sonucu olması. Bir zamanların coşkun akışlı ırmağı Demirköprü Barajı'nın bendi ile dizginlendikten sonra Şelale'nin debisi azalıp gücü zayıfladı ancak uğultulu bir çağıltı ile dökülen sularından sıçrayan zerreciklerin yarattığı nemli serinlikte Adala Kanyonu'na yüksekten baktığınızda, onun bir zamanlar ki gücünü kavrayabilirsiniz.
Yol Tarifi için tıklayın: https://goo.gl/maps/m1Pg1fzCTb32
GÖKEYÜP KÖYÜ
Jeoloji ve prehistoryanın birbiri ile kaynaştığı Çakallar volkanizması ve fosil ayak izlerinin yanından geçerek Demirci istikametine devam eden asfaltın solundaki Cicikler sapağından Dibek Dağı'nın yükseklerine doğru çıkan 5 km'lik yol çilek bahçeleri içinden geçerek Gökeyüp'e ulaşır. Dağın eteklerindeki bir yamaç üzerine kurulan Gökeyüp, ara sokaklarında halen korunmuş olan duvarları gnays plakalardan çok muntazam örülmüş eski evleri, taş döşeli dar, dolambaçlı sokakları ile geçmişin anılarını yaşatmakta.
Yol Tarifi için tıklayın: https://goo.gl/maps/zmmJtzpqD3u
KIZ KÖPRÜSÜ
Adala – Demirköprü Barajı Aarasındaki yolun 3. Kilometresinde ve baraja yaklaşık 1 km mesafede, çam ağaçlarının arasından sola sapan tali yol Kız Köprüsü'ne ulaşır. Gediz Vadisi'nin daraldığı bir noktada, vadinin iki yanındaki taraça düzlükleri birleştirecek şekilde inşa edilen 97.5 metre uzunluktaki bu büyük ve zarif taş köprü, yerli kayadan oluşan sağlam zemine oturması ve yer seçiminin yanı sıra tasarımındaki mükemmellikler nedeniyle günümüze sapasağlam gelebilmiştir. Kuzeybatı – Güneydoğu istikametinde uzanan köprünün zeminden en yüksek noktası, 11,5 metre ve korkuluklar dahil tabliye genişliği 3,4 metredir.
Yol tarifi için tıklayın: https://goo.gl/maps/NQ53fzbD3Ty
SARDES ANTİK KENTİ
Sardes (Sart) Salihli yakınlarında, bugünkü İzmir-Ankara yolu üzerinde, Manisa'ya yaklaşık 62 km uzaklıkta bulunan Sart, antik çağda Lidya Krallığının başkenti olması ve tarihte ilk altın paranın basıldığı yer olmasıyla ün yapmıştır. Arkeolojik kazılar sonucunda, başta Artemis Tapınağı, Sinagog, Cimnazyum başta olmak üzere altın arıtımevi ve mermerli cadde kenarındaki dükkanlar ile Artemis Mabedi yakınındaki küçük kilise gibi birçok eser ortaya çıkarılmıştır.
Yol tarifi için tıklayın: https://goo.gl/maps/FLmVwm4AUnp
DEMİRKÖPRÜ BARAJI
Kız Köprüsü'nden çıkıp anayola girdikten bir kilometre sonra Demirköprü Barajı'nın akarsu yatağından 26 metre yükselen toprak dolgu gövdesine ve ardında eski Gediz vadisi boyunca uzanan gölüne ulaşılır. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk büyük barajlarından ve döneminin tarım ve enerji alanlarında önemli projelerinden biri olan barajın yapımına 1954'te başlanmış ve 1960'da hizmete açılmıştır.
Yol Tarifi için tıklayın: https://goo.gl/maps/PXCBXu2FKBQ2